AED-cursus – oproep – AED-cursus

Nieuws afbeelding 11-2-2009

Wekelijks worden in ons land ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. In ongeveer 80% van de gevallen gebeurt dat thuis en 20% vindt plaats op straat, in het openbaar vervoer, op het werk of op het sportveld. Als tijdens een hartstilstand niet direct wordt ingegrepen staat één ding vast: het slachtoffer overlijdt. Snelle reanimatie in combinatie met het gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator) vergroot het overlevingspercentage aanzienlijk. Een AED is een apparaat waarmee een elektrische schok aan het hart kan worden toegediend, indien er sprake is van een levensbedreigende hartritmestoornis. Het hart kan na de stroomstoot weer zelf proberen een hartritme te krijgen. Met de komst van de AED is het voor omstanders mogelijk snel en adequaat te reageren bij een plotselinge hartstilstand. Nog voordat de ambulance ter plaatse is kan men al beginnen met reanimeren en defibrilleren.

Binnenkort komt er in het clubhuis van HVM een AED te hangen. Een aantal leden heeft al een cursus doorlopen om de AED te gebruiken. Om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk mensen op de club kunnen reanimeren en de AED bedienen, wordt er in maart een cursus reanimeren en bediening AED georganiseerd. We roepen trimmers, veteranen, leden van het dames en herenteam, trainers en ouders van jeugdleden op om zich op te geven als geïnteresseerde voor deze cursus. Deze vindt plaats op een avond van 19.30 uur tot ongeveer 22.00 uur. Over de datum volgt nog een bericht. Om te inventariseren hoeveel mensen belangstelling hebben, verzoeken wij u zich op te geven bij ondergetekende. Voor de cursus hebben we minimaal 15 deelnemers nodig. Mocht u al over een certificaat beschikken, dan horen wij dat graag, zodat wij u op de lijst bij de AED kunnen vermelden.

Marjolein Berger-Vos