TC

Vanaf het veld

Nieuws afbeelding 3-2-2009

Om u een kleine kijk in de keuken van mijn trainingen te geven en om een beetje mijn visie door te laten schemeren schrijf ik dit stukje en omdat de nieuwe manier van trainen nog niet duidelijk is voor iedereen.

Alle jongste jeugd die van mij (en hulptrainers) training krijgen werken zo genaamde carrouseltrainingen af. Dit is een nieuwe vorm van trainen waarmee ik bij HC Amersfoort ben begonnen 3 jaar geleden. Het heeft daar zeer succesvol uitgepakt en clubs als Den Bosch nemen dit concept nu van ons over. Het voordeel van deze trainingen is dat de kinderen verschillende oefeningen/technieken krijgen aangeboden in 1 training en dat de kennis van alle trainers gedeeld word met alle kinderen. Dat de jeugdige trainers ook meer leren is daarbij een mooie bijkomstigheid want die concentreren zich elke week op 1 thema in plaats van alles een beetje. Het voordeel is ook dat we minder trainers nodig hebben.

In het begin hadden wij te weinig trainers waardoor de groepen per trainer groter waren dan gewenst. Dat komt omdat wij eisen stellen aan de jeugdige trainers en ik nog niet iedereen persoonlijk al kende. Waardoor ik slechts uit een selecte groep waarvan ik wist wat ze kunnen ben begonnen. Echter zijn we nu verder in het seizoen en blijft het aantal trainers bij de jongste jeugd groeien. Voor de tweede seizoenhelft hebben wij al 4 gemotiveerde meiden uit de C1 erbij (die zaalhockeykampioen zijn geworden) die ons op de vrijdagmiddag komen helpen met trainen van de benjamins en F jeugd.

Een voorwaarde om training te geven aan de jongste jeugd is een positieve instelling en de nodige hockeytechnische vaardigheden. Voordat ik trainers benader overleg ik eerst met hun eigen trainer/coach of oordeel ik zelf als ze van mij training krijgen.

Wij zijn zo streng omdat een kind in de F of E jeugd heel kneedbaar is. Leer je ze het dan fout aan dan houden ze dat voor de rest van hun leven. De andere kant is dat wanneer ze het goed aangeleerd krijgen wij als club er later ook veel meer aan hebben want wat zij dan allemaal geleerd hebben kunnen ze dan weer overbrengen op de nieuwe jongste jeugd.

We doelen niet alleen op hockeytechnische zaken maar ook op een stukje opvoeding op sportief gebied. Want discipline, inzet, motivatie en plezier zijn de sleutelwoorden voor een leuke hockeycarrière.

In het verleden is wel eens gebleken dat dit bij HVM niet voor iedereen logisch was met gevolg dat er mensen gedwongen elders gingen hockeyen in een team waar dit wel zo was. Daar willen wij nu voor waken want wij willen iedereen plezier en een sportieve uitdaging geven ieder op zijn eigen niveau.

Daarvoor is wel belangrijk is dat iedereen komt trainen en er wat voor over heeft! Want het gebeurd te vaak dat ik structureel halve teams zie trainen en dat is zonde want zo dupeer je teamgenoten die wel op de training zijn. En het past volgens mijn visie niet bij een teamsport om af te zeggen voor een training, mits je natuurlijk echt ziek bent. Ben je geblesseerd doe dan toch je best om op de training te komen kijken want zo blijf je betrokken bij het team en sta je niet stil maar je ook nog eens wat.

Ik weet ook dat het soms lastig is met huiswerk maar het is bewezen dat tussen het huiswerk maken door sporten juist stimulerend en verfrissend werkt. Mensen die veel en intensief sporten presteren beter op school of werk.

Hopelijk is iedereen het hierover met mij eens. Ik zal vaker via het clubblaadje mijn visie en passie voor de hockeysport met u delen. Heeft u over dit of iets anders vragen stel ze gerust. Het liefst gewoon tussen trainingen door zodat ik u direct antwoord kan geven en dat ik meer gezichten leer kennen. Via mail kan natuurlijk ook op [email protected] . Gaarne niet telefonisch contact opnemen mits afgesproken.

Met sportieve groet,

Stefan Hoeneveld