header foto header foto header foto
 
Arbitrage

Extra informatie zaalhockeyregels

Nieuws afbeelding 30-12-2011
Hieronder volgt extra informatie met betrekking tot de zaalhockeyregels voor seizoen 2011-2012

Nadere uitleg van de nieuwe spelregel met betrekking tot het te vroeg uitlopen bij een strafcorner
Wanneer een verdediger te vroeg uitloopt bij een strafcorner, dient deze strafcorner te worden overgenomen en moet de verdediger achter de middenlijn plaatsnemen. Zijn team verdedigt de strafcorner met één speler minder.

Bij zaalhockey mag een team zelf bepalen of men met het maximaal aantal verdedigers achter de achterlijn de strafcorner wil verdedigen, of dat men één of meerdere aanvallers achter de middenlijn opstelt. Met één speler minder verdedigen bij een over te nemen strafcorner, houdt in dat die strafcorner verdedigd wordt met één speler minder dan dat er bij de strafcorner waarbij te vroeg uitgelopen werd, stonden opgesteld. Stonden er vijf, dan worden het er vier; stonden er vier, dan worden het er drie; etc.

Mocht er op de overgenomen strafcorner direct opnieuw een strafcorner volgen (een nieuwe strafcorner en dus niet een strafcorner die weer moet worden overgenomen omdat er te vroeg wordt uit- of ingelopen), dan is sprake van een nieuwe situatie waarbij het aan het verdedigende team is om te bepalen met hoeveel verdedigers zij deze strafcorner wil verdedigen. Behalve met de speler die te vroeg uitliep.

Wat te doen als een speler wordt opgesloten?
Bij zaalhockey is het toegestaan om de speler met de bal op te sluiten in een van de hoeken van het veld. Hierbij blokkeren (meestal) twee of meer verdedigers met hun stick op de grond (een blok) de aanvaller zonder verder tot actie over te gaan. Indien deze situatie zich voordoet dan moet je na ongeveer 15 seconden de impasse onderbreken en doorgaan met een bully op 3 meter van de cirkelrand. LET OP! Indien deze situatie voorkomt bij een uitspeel-strafcorner geldt dit niet en gaan we gewoon door totdat de aanvaller een fout begaat of als een van de verdedigers een fout maakt met als gevolg een nieuwe strafcorner.

Door het blok spelen
De briefing rond het bestraffen van het 'door de man spelen' is anders dan de afgelopen jaren. In veel gevallen wordt er te snel gefloten voor een overtreding van de aanvaller. Het feit dat een tegenstander zijn stick op de grond legt betekent niet dat elke pass in die richting is geblokkeerd. Slechts een harde pass van dichtbij (minder dan 3 meter) die bewust door een tegenstander heen wordt gespeeld die zijn stick al op de grond heeft is verboden en moet worden afgefloten. Dit kan leiden tot blessures. Belangrijk is hier te begrijpen wat de intentie van de speler is. Criteria zijn dus: gevaar, opzet en de afstand tot de tegenstander. Omdat er dus duidelijk sprake moet zijn van opzet, hoort er naast de spelstraf bij de eerste keer ook een groene kaart. Bij herhaling volgt daarna direct geel. Wordt aan bovengenoemde criteria niet voldaan is er geen sprake van een overtreding; dus niet elke bal richting een lage stick affluiten, alleen de bewuste harde bal van dichtbij.
 
Met sportieve groet

Bert Moorthaemer
Scheidsrechterscommissaris

Sponsoren

Agenda

Nog geen agenda punten.

Contact

Adres
Proostdijstraat 41,
3641AT Mijdrecht
0297 - 28 70 32
[email protected]

Postadres
Ridderschapstraat 36,
3641JZ Mijdrecht