Arbitrage

Van de scheidsrechterscommissie

Nieuws afbeelding 24-8-2011

Beste leden en vrijwilligers,

Het nieuwe seizoen staat op het punt om te beginnen. Aanstaande 27 augustus zijn alweer de eerste oefenwedstrijden en de competitie begint op 10 september. Op het moment van het schrijven van dit stuk zijn er 24 teams waarvoor scheidsrechters nodig zijn. Gemiddeld speelt een team 22 veldwedstrijden per seizoen, dit komt dus neer op meer dan 520 wedstrijden. Gelukkig wordt hiervan de helft buiten de deur gespeeld en hebben wij hier als club en dus ook als scheidsrechter niets mee te maken. Echter, meer dan 250 wedstrijden op onze eigen velden vergt een inspanning van de club zowel ten aanzien van de veldplanning als het aanwijzen van de scheidsrechters.

Durende het afgelopen seizoen hebben we veel problemen gehad de opkomst van ingedeelde scheidsrechters. Ik hoop dat iedereen gezien én ondervonden heeft dat het een probleem is dat niet alleen onze club raakt. Iedere club in het district heeft problemen met het aanwijzen van scheidsrechters. Nog steeds heerst er een idee fixe dat men maar een paar wedstrijden per seizoen hoeft te fluiten… Laat ik hierover voor de allerlaatste keer het volgende zeggen: onze club bestaat voornamelijk uit jeugdleden, waarbij een belangrijk deel nog niet de leeftijd heeft om een wedstrijd te kunnen en mogen leiden. We moeten het dus doen met die leden en vrijwilligers die wel beschikken over een CS-kaart. In het geval van HVM hebben we minder dan 1 scheidsrechter op 5 leden. Dit is bijzonder laag. De meeste clubs hebben een ratio van 1 op 4. Voor een aantal van ons zal dat betekenen dat zij meer fluiten dan anderen. Dit komt gewoon door leeftijd en/of ervaring… Doe dus de club, en de spelende teams, een plezier en kom als je bent aangewezen.

Ik zal aankomend seizoen proberen om het aantal wedstrijden dat je als scheidsrechter moet fluiten tot een minimum te beperken. Tevens zal ik ruim van te voren (als het schema tenminste op tijd bekend is) de aanwijzing in vullen op de site. Houdt er echter wel rekening mee dat je ZELF voor vervanging moet zorgen als je niet kan. Het heeft absoluut geen zin om mij te mailen of te bellen, tenzij het gaat om bijzondere gevallen (trouwerij, sterfgevallen in de familie, ziekenhuisopname e.d.)

Per aanvang van het seizoen zijn er een aantal regelwijzigingen van toepassing. Hieronder zie je wat er gaat veranderen. Indien je hierover vragen hebt, kan je contact met mij opnemen.

Regelwijzigingen

Maskers voor lijnstoppers bij de strafcorner.

Met ingang van het seizoen 2011-2012 komt er einde aan het gedogen van allerlei soorten maskers die nu door lijnstoppers worden gebruikt bij het verdedigen van een strafcorner.

Conform regel 4.2 van het spelreglement veld- en zaalhockey is het veldspelers toegestaan om bij het verdedigen van een strafcorner een glad masker te dragen dat aansluit bij de vormen van het gezicht, zolang die strafcorner duurt.

Indien een masker dus niet glad is of niet aansluit bij de vorm van je gezicht mag je dit als verdediger bij de strafcorner niet gebruiken. Dit masker kan gevaar opleveren voor andere spelers in het veld en is daarom verboden.

Strafcorner: breaking the line

Als een verdediger bij een strafcorner te vroeg uitloopt wordt de strafcorner overgenomen. De betreffende verdediger moet achter de middenlijn gaan staan en de verdedigende partij moet met 1 man minder de corner verdedigen. Als de doelverdediger te vroeg uitloopt hoeft niet de doelverdediger achter de middellijn maar wordt een andere verdediger aangewezen die naar de middenlijn gaat.

Als een aanvaller te vroeg inloopt wordt de strafcorner overgenomen. De betreffende aanvaller moet achter de middenlijn gaan staan. Als de aangever van de strafcorner duidelijk een schijnbeweging maakt wordt hij vervangen door een andere aangever.

Penalty shoot out

Bij kwalificatiewedstrijden waarbij na de normale speeltijd en de verlenging nog geen winnaar bekend is volgen Penalty shoot outs in plaats van de bekende strafballen.

De aanvaller stelt zich met bal op bij de 23 meter lijn en de doelverdediger staat op de doellijn. Na het fluitsignaal mogen de aanvaller en de doelverdediger gaan bewegen en moet de aanvaller binnen 8 seconden een doelpunt zien te maken. Is de bal niet binnen 8 seconden over de doellijn of begaat de aanvaller een overtreding eindigt de poging zonder doelpunt. Maakt de doelverdediger tijdens zijn verdedigende actie een overtreding wordt de shoot out over genomen. Bij een opzettelijke overtreding van de doelverdediger wordt een strafdoelpunt toegekend. Is de stand na 2 x 5 shoot outs nog steeds gelijk dan wordt er doorgegaan tot er een winnaar bekend is conform het sudden-death principe.

Tot slot

Nog even een opmerking ten aanzien van de oefenwedstrijden: deze wedstrijden worden NIET aangewezen. Ik wil wel even aangeven dat het goed is om jezelf op te geven om te fluiten. Het is namelijk goed om even te fluiten voordat de competitie weer begint om het “gevoel” weer te krijgen…

Met sportieve groet,

Bert Moorthaemer