Teamindelingen volgend jaar

24-4-2011 Binnenkort begint de TC weer met het maken van de teamindelingen van volgend seizoen. Dit is altijd een heel karwei, omdat er leden weggaan en bijkomen; in sommige categorieën andere aantallen kinderen per elftal zitten; hockeykwaliteiten zich ontwikkelen; etc, etc.

Binnen HVM werken we met een indelingsbeleid (zie bijlage), wat probeert rekening te houden met zowel hockeykwaliteiten, als mentaliteit als met persoonlijke voorkeuren van spelers en teams.

Het indelingsbeleid wordt elk jaar besproken en geevalueerd binnen zowel TC als het Bestuur. Op basis daarvan willen we graag de volgende uitgangspunten benadrukken.

1) Spelers voor de hoogste teams in elke categorie (qua prestaties, dus bijv de JA1 of MC1) worden geselecteerd op hockeykwaliteit en -mentaliteit. Afhankelijk van het aantal teams in een categorie kan dit ook voor het tweede elftal gelden (bijv de MC2 als er meerdere MC elftallen zijn).

[Binnenkort wordt bekendgemaakt hoe en wanneer de selecties plaats gaan vinden.]

2) De teams daaronder worden door de TC ingedeeld op een combinatie van factoren, waarbij ook de voorkeuren van spelers meetellen. Daarbij kán gebruik worden gemaakt van selectiedagen, maar alleen als dat nodig mocht zijn.

Als er bij voorbaat geen reden lijkt om een 'lager team' uit elkaar te halen (en spelers/ouders/trainer/coach dat ook vinden), wordt geprobeerd om het team bij elkaar te houden. Dit is echter geen garantie, want vaak zijn er andere omstandigheden (met name opzeggingen en doorschuivingen) die dit niet altijd mogelijk maken.

3) Bij zowel het selecteren en het indelen worden alle betrokkenen nadrukkelijk gehoord en uitgenodigd om hun mening te geven: trainers, coaches, ouders (via de coach) en uiteindelijk de TC. Beter vooraf duidelijk aangeven wat de wensen zijn (bij het TC lid van je categorie), dan achteraf mogelijk teleurgesteld zijn! Bespreek eventuele wensen wel eerst goed door met betrokkenen, want het komt nogal eens voor dat 1 of enkele spelers namens het hele team denken te spreken, terwijl dat niet het geval is.

4) Bedenk dat wat goed is voor 1 speler of 1 team, niet altijd goed is voor de club! Wij kijken bijvoorbeeld ook verder dan het eerstvolgende seizoen; soms lijkt een oplossing heel goed voor volgend jaar, maar zou tot problemen leiden (vaak in vorm van leeftijden) het seizoen erop.

5) De TC doet de selecties en de indelingen en heeft nadrukkelijk de eindverantwoordelijkheid hierover. Vragen stellen en reclameren mag uiteraard, en soms kan er na publicatie van de indelingen wel eens een creatieve oplossing worden gevonden voor een probleem. Toch zal het ook voorkomen dat kinderen teleurgesteld zijn in de indeling. Hoewel dat op dat moment heel vervelend kan zijn, blijkt vaak dat na enkele trainingen en wedstrijden het nieuwe team eigenlijk net zo leuk (of leuker) is! En juist ook het wisselen van teams hoort bij een teamsport.

Tot slot: het bestuur heeft geen inzicht in de prestaties van individuele spelers of teams en heeft geen zeggenschap over technische (selectie)keuzes en teamindelingen. Het bestuur zal dus geen vragen over individuele situaties in behandeling nemen.

Bijlage