header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Bestuur

Zijn de velden bespeelbaar? - uitleg over de veldkeuring

Nieuws afbeelding 9-1-2010
Door het intreden van de vorstperiode komt jaarlijks de vraag of kunstgrasvelden nog bespeelbaar zijn onder deze weersomstandigheden.
Om onduidelijkheden en vragen zoveel mogelijk te voorkomen informeer ik u bij deze hoe om te gaan met de velden bij vorst, sneeuw en opdooi.
Vorst
Vooral ‘droge’ vorst tot circa 10 graden onder nul heeft geen negatief effect op de speeleigenschappen van het veld. Bij nog lagere temperaturen veranderen de eigenschappen van het veld, verharden de vezels en worden deze gevoeliger voor schade. Bij zeer strenge vorst is gebruik dan ook niet toegestaan .
Wanneer net voor of tijdens de vorstperiode de mat nat is geworden (neerslag of smeltende sneeuw) of nat wordt (ijzel), dan zal de bovenlaag veel vocht bevatten welke bevriest. Op dat moment is het oppervlak glad (ijs) en onbespeelbaar.
Sneeuw
Wanneer het veld bedekt is met sneeuw heeft dit geen negatieve gevolgen voor het veld en kan er in principe gebruik worden gemaakt van het veld. Zodra de sneeuw tijdens de activiteiten echter tot ‘pap’ wordt getrapt, kan tijdens een latere vorstperiode compacte ijsvorming in de mat optreden. Dit kan leiden tot een langdurig gebruiksverbod van het veld. Daarom wordt, in het kader van éénduidigheid, verboden gebruik te maken van het speelveld.
Opdooi
Na een strenge vorstperiode kan in de dooifase gecombineerd met regenval ook een situatie ontstaan dat bespeling niet wordt toegestaan.
Tijdens opdooi is het betreden van het veld uit den boze. Doordat het vocht in de bovenlaag niet weg kan zakken door een vorstlaag, is het mogelijk dat de zand‑ en rubberinvulling of de onderliggende sporttechnische laag volledig verzadigd is met (smelt)water. Deze laag is dan volledig instabiel en zeer gevoelig voor betreding. Betreding kan in deze fase leiden tot kuiltjes in het veld en resulteren in blijvende schade aan de vlakheid van de mat.

Samenvattend
- Geen gebruik van de velden bij vorst strenger dan – 10
- Geen gebruik van de velden bij sneeuw (sneeuw niet verwijderen, er vind verplaatsing van het rubber plaats).
- Geen gebruik van de velden na intreden van de dooi, tijdens de opdooifase.

Gerelateerde nieuwsberichten

Update Zaalhockey 2020 - 2021

Sponsoren

Agenda

Nog geen agenda punten.

Contact

Adres
Proostdijstraat 41,
3641AT Mijdrecht
0297 - 28 70 32
[email protected]

Postadres
Ridderschapstraat 36,
3641JZ Mijdrecht