header foto header foto header foto
 
Arbitrage

Spelregelcafé met internationaal bondscheidsrechter Rob ten Cate

Nieuws afbeelding 14-10-2017

Afgelopen donderdag 12 oktober was er een spelregelcafé bij HVM.


Hiervoor was speciaal internationaal bondscheidsrechter Rob ten Cate vanuit Alkmaar naar Mijdrecht gereden.

Hij vertelde, dat het over het algemeen niet erg sexy gevonden wordt, om ervoor uit te komen dat je scheidsrechteren leuk vindt. De trappen van ‘coming out’ leiden je van CS, naar CS+ en tot slot het aantrekken van het gele shirt van bondscheidsrechter. Het is dan bijna of je tot een clan behoort.

 

Daarna besprak hij het onderwerp: respectvol met elkaar omgaan. ‘Mag alleen de aanvoerder vragen stellen?’. Daarop is het antwoord ‘Nee, elke speler mag een vraag stellen, mits het een gewone vraag betreft’. Bijvoorbeeld de vraag waarom iets is. Verwijtend de handen in de lucht gooien is duidelijk niet een voorbeeld van een gewone vraag stellen.


Een ander onderwerp waar Rob bij stilstond, betrof: positionering. Daarbij is zijn boodschap om er altijd voor te zorgen, dat je aanwezig bent op je eigen feestje. Waarmee hij bedoelde, dat je ervoor moet zorgen als scheidsrechter om op tijd in je strafcirkel te zijn. De paal links vanuit de keeper gezien is daar je beste vriend.

 

Volgens Rob bevinden alle vragen die scheidrechters vaak hebben zich in een groot grijs gebied. Wordt het zwart of wordt het wit? Waar de keuze voor valt hangt er maar net vanaf. Veel van de specifieke vragen van de deelnemers aan het café, over afhouden, opzet, gevaar, liggend spelen en de wijze van nemen van strafcorners, bevinden zich ook in het grijze gebied. Om scheidsrechters te ondersteunen heeft de KNHB op haar youtube kanaal zo’n 200 fragmentjes van fout en goed situaties geplaatst. Zo toonde Rob met betrekking tot ‘breaking down of play’ een aantal van die fragmentjes.

 

Met gebruik van mobieltjes en kahoot.it werden de deelnemers op het einde van het café op de proef gesteld in een quiz van 14 vragen. Met alle nieuw verworven inzichten verliet een ieder het clubhuis.

 

Verslag door: HVM Arbitrage

Sponsoren

Agenda

17-2 TC - meeting

Contact

Adres
Proostdijstraat 41,
3641AT Mijdrecht
0297 - 28 70 32
[email protected]

Postadres
Ridderschapstraat 36,
3641JZ Mijdrecht