Arbitrage

Het spel en de regels!

Nieuws afbeelding 14-9-2014 Op 25 september aanstaande organiseert de arbitragecommissie weer de jaarlijkse bijeenkomst over de spelregels bij hockey. Het programma voor deze avond ziet er als volgt uit:

BLOK 1 - 19.30-20.30 uur: opfrissen van de spelregels

Tijdens dit uurtje neemt Bert Morthaemer (opleider) de spelregels nog een keertje door en is er gelegenheid om met elkaar een aantal casussen te bespreken. Een zinvolle avond voor alle scheidsrechters, coachen en geïnteresseerden.

BLOK 2 - 20.30-21.30 uur: spelregelkennis bij de jongste jeugd

Dit onderdeel wordt verzorgd door Toon de Jong en is speciaal bedoeld voor ouders en coaches van de jongste jeugd (benjamins, jeugd D-E-F). Het fluiten bij de jongste jeugd staat in het teken van spelbegeleiding. Naast het introduceren van de spelregels heeft de scheidsrechter de rol om de kinderen veilig en met plezier te laten spelen. Toon geeft uitleg over de spelregels bij de jongste jeugd en tips over de begeleiding van deze groep. Een echte aanrader voor ALLE OUDERS/ BEGELEIDERS van de jongste jeugd. Ook voor ouders zonder achtergrond in het hockey geldt dat zij na deze avond met plezier en vertrouwen hun kinderen op het veld kunnen begeleiden.

Overige berichtgeving vanuit de arbitrage

Aanwijzing

Wendy Olij is met ingang van dit seizoen de nieuwe aanwijzer. Zij verzorgt de indeling van de scheidsrechters tijdens de competitieweekenden. Wendy is bereikbaar via [email protected].

De regels van het aanwijzen nog een keertje op een rijtje:

Bij de toedeling van scheidsrechters aan wedstrijden geldt dat iedere wedstrijd begeleid wordt door arbiters die passen bij het niveau van het spel van het betrokken team. De toewijzing van scheidsrechters wordt gedaan door Wendy Olij ([email protected]). Zij zal zo vroeg mogelijk de indeling maken en communiceren. Alle scheidsrechters die zijn ingedeeld dienen bij verhindering zelf voor vervanging te zorgen. Wanneer zij niet of te laat komen opdagen geldt het volgende sanctiebeleid:

No Show

Dit is het geval bij niet (tijdig) komen opdagen voor een fluitbeurt of wanneer geen vervanging is geregeld bij een fluitbeurt (of deze niet (tijdig) komt opdagen).

Voor "no-show” gelden de volgende sancties:

1e keer:

• de coach/aanvoerder wordt door de AC geïnformeerd.
  • betrokkene wordt opnieuw ingeroosterd (zo mogelijk voor het eerst volgende weekend).

2e keer:

• de coach/aanvoerder wordt door de AC geïnformeerd;
  • betrokkene wordt opnieuw ingeroosterd (zo mogelijk voor het eerst volgende weekend);
  • betrokkene heeft een speelverbod voor de eerstvolgende thuiswedstrijd.

Als leden frequent of pertinent weigeren om te fluiten of weigeren hun scheidsrechterskaart te halen worden de coach/aanvoerder, de ouders/verzorgers en het bestuur hiervan op de hoogte gesteld. Het bestuur zal hierop passende maatregelen nemen. Teambelangen prevaleren niet bij het opleggen van een spelverbod voor één of meer wedstrijden of schorsing.

Opleiding

Vanuit de KNHB geldt de verplichting dat ieder spelend lid vanaf de leeftijd van 16 jaar een clubscheidsrechterskaart haalt en wedstrijden gaat fluiten. De scheidsrechterscurus wordt gegeven middels een E-learning en ondersteunt met een praktijkavond. De leden die dit jaar 16 jaar worden, zullen automatisch worden opgeroepen voor deelname aan de E-learning. Maar ook niet leden (bijvoorbeeld ouders) zijn van harte welkom om deel te nemen. De E-learning wordt een aantal keren per jaar opengesteld en afgesloten met een schriftelijk examen op de club. Aanmelden voor de E-learning kan middels een mail naar [email protected]

Note: voor de zaalcompetitie geldt dat teams hun eigen scheidsrechters moeten regelen. Daarom is het raadzaam dat een aantal ouders een scheidsrechterskaart halen. Zonder eigen scheidsrechters kan het team niet deelnemen aan de zaalhockeycompetitie.

Arbitragecoaches

Naast het theoretische programma biedt de arbitragecommissie ook praktische begeleiding aan op het veld voor (beginnende) scheidsrechters. Dit wordt gedaan door de arbitragecoaches, een enthousiaste groep geroutineerde scheidsrechters die collega’s begeleiden langs de lijn. Dit kan zijn omdat je graag nog wat tips krijgt, maar zij kunnen ook helpen om eventuele twijfels over het fluiten weg te nemen. Sinds vorig jaar beschikt de club over portofoons, hiermee hebben de begeleiders live contact met de scheidsrechters.

Meer informatie

Tenslotte attenderen wij je graag nog even over de informatie die op de HVM-website te vinden is over arbitrage. Bijvoorbeeld over hoe je je zelf kan inroosteren, of wat je moet doen als je verhinderd bent.

Mocht je bepaalde informatie niet kunnen vinden of nog vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We horen graag van je!

Sportieve groet,

De arbitragecommissie